Έχει πια καταρριφθεί ο μύθος ότι καλό στρώμα είναι το σκληρό. Αυτό ίσχυε παλιά, όταν η επιλογή των υλικών και η τεχνογνωσία ήταν περιορισμένες.

Σήμερα η επιλογή σου έχει να κάνει περισσότερο με το προσωπικό σου γούστο, αφού ένα καλό στρώμα, άσχετα με το βαθμό σκληρότητάς του, παρέχει το ίδιο καλή υποστήριξη στο σώμα. Πάντως, ούτε τα πολύ σκληρά ούτε τα πολύ μαλακά θεωρούνται καλές επιλογές, αφού τα πρώτα δημιουργούν επιπλέον ένταση στους ώμους και τους γοφούς, ενώ τα δεύτερα μυϊκή δυσκαμψία και πόνους στον αυχένα και την πλάτη. Ειδικά όσοι υποφέρουν από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη πρέπει να προτιμούν ένα μέτριας σκληρότητας στρώμα, το οποίο θα υποστηρίζει τη σπονδυλική στήλη και θα είναι αρκετά «σκληρό», ώστε να διευκολύνει τις κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά ταυτόχρονα αρκετά «μαλακό», ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική πίεση και να επιτρέπεται στο δέρμα και τους μυς να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανατομικό ή ορθοπεδικό; Ιδού η απορία!

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διεθνείς προδιαγραφές που να ορίζουν πώς και από τι υλικά πρέπει να είναι κατασκευασμένο ένα στρώμα ώστε να χαρακτηρίζεται ανατομικό ή ορθοπεδικό. Ως γενικό κανόνα, μπορούμε να πούμε ότι τα ανατομικά στρώματα αποτελούνται από ανεξάρτητα ελατήρια, που επιτρέπουν στο στρώμα να ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής μας στήλης, ενώ τα ορθοπεδικά από συνδεδεμένα ελατήρια που «στηρίζουν» τη σπονδυλική στήλη και τη βοηθούν να μην κυρτώνει. Βασικό ρόλο έχει η ποιότητα του υφάσματος που περικλείει τα ελατήρια στα ανατομικά στρώματα, αφού όσο καλύτερης ποιότητας είναι, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη απόδοση έχει.

Ποιο στρώμα να διαλέξω για το παιδί μου;

Σε γενικές γραμμές και για τα παιδικά στρώματα ισχύει ό,τι και για αυτά των ενηλίκων. Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να προτιμάς τα πιο σκληρά στρώματα, όπου το μικρό σωματάκι δεν θα «βουλιάζει» μέσα τους. Όμως, τυχόν παιχνίδια ή διακοσμητικά θα πρέπει να απομακρύνονται κατά την ώρα του ύπνου, ώστε να αποφύγεις το ενδεχόμενο ατυχήματος. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του στρώματος να είναι υποαλλεργικά, φυσικής προέλευσης, και αν είναι δυνατόν το εξωτερικό ύφασμα να αποσπάται με φερμουάρ, ώστε να μπορεί να πλυθεί σε περίπτωση… νυχτερινού ατυχήματος!